
Hearing 27: Special Purpose Zones – Terrace Downs, Grasmere and Porters Ski 
 
Questions from the Hearing Panel - Section 42A Report 
 

Paragraph Question 
8.4 Do the officers (or SDC counsel) consider there is scope to amend  

GRAZ-R6 as a consequential amendment if TEZ-R12 is amended? 
 

9.12 The recommended definition has ‘Ski Area’ in capitals.  
 Is that also to be a defined term as it is not currently? 
 Do the words “including but not limited to” provide sufficient certainty 

for what will in effect be a statutory definition? Is that terminology 
used in any other definitions in the PDP? 

 
9.23  Is the phrase “responds to those values” sufficiently clear and certain 

such that it will be consistently implemented by decision-makers? 
 What is meant by the term “protected areas”? 

 
9.60 In light of your discussion in 9.59, would it be clearer and more certain if 

the rule referred explicitly to the notional boundary of “residential units 
or visitor accommodation”, both of which are defined terms? 
 

9.67 A “Health and Safety Plan” is not a defined term in the PDP.   
 Is it sufficiently clear and certain what such a Plan must contain? 
 Will that Plan be subject to any form of SDC certification as to its 

adequacy? 
 

9.72 …Within these sub-areas I consider that there are likely to be some structures, such 
as chairlifts, that will be located on ridgelines. As such I consider that the siting of 
structures can be effectively managed as a controlled activity, and I recommend 
that this submission point be accepted.  
 With the protection of views from the state highway in mind, what 

controls would be in place to prevent a chairlift structure being 
obtrusive?   

 What are other structures, are likely to be sited on ridgelines apart 
from chairlifts? 

 
10.17 What controls will be in place to limit the size and the amount of the small 

structures in the reserve sub-area or covenant sub-area (whichever name 
is chosen)?  

10.29 The S42A officer has not followed the accepted convention for provision 
numbering when adding or omitting provisions. The key requirement of 
that convention is to not alter the notified numbering as that can confuse 
participants. For example, inserting a new provision after TEZ-R5 would 
see the new provision labelled “TEZ-R5A” and all other numbering would 
remain as notified.  If a provision is deleted then subsequent provision 
numbering is not altered. 
Can the author please adopt this approach in the Reply Report. 

10.31 Can you please advise the source of the recommended two new rules? 



Paragraph Question 
 

10.51 If the area is covenanted to protect native vegetation/biodiversity, what 
controls will be in place to maintain this protection from adverse effects 
of erecting structures?  

10.75 Can you please advise the source of the recommended new matters of 
discretion? 
 

10.75 Can you please advise the source of the recommended wording for new 
Rule Requirement TEZ-REQ7? 
 

 


