
1 
 

Hearing 7 & 8: Historic Heritage and Notable Trees 
 
Questions from the Hearing Panel 
 
As foreshadowed by paragraph 12 of Minute 1, having read the Section 42A Report for the Historic 
Heritage and Notable Trees hearings, the Hearing Panel members have a number of questions that 
they would appreciate being answered by the Section 42A Report author(s) in writing prior to the 
hearings commencing. 
 

Paragraph or 
Plan 
reference 

Question 

 Historic Heritage 
8.4.6 Regarding the question of scope - will the inclusion of the recommended minor 

amendments (i.e. to the ‘Additions and Alterations’ and Physical Description’ sections) 
have any bearing on the rules/protection. In other words, will anyone be prejudiced 
or affected by the inclusion of those items in the schedule? 

Officer 
response 

Not in my opinion.  
 
In most cases the proposed amendments merely seek to add further clarity and detail to 
information that is already included in the HIRF for H210. In some respects many of the 
amendments could arguably have been made under Cl16(2) of the RMA. 
 
Additional amendments have been recommended to the ‘Architectural and Aesthetic 
Significance’ and Technological and Craftsmanship Significance’ sections of the HIRF 
that build on the information available at the time the PDP was notified – these 
amendments were  unintentionally excluded from mention in section 8.4.6 of my S42A 
report (but are identified in the amended HIRF in Appendix 5 of that report). 
 

8.13.2 For the ‘Prebbleton School Teacher’s House’ (H330), the report states: 
Regarding the lack of specificity about the archaeological values present, this is because 
the process did not include an archaeological assessment, but is on the basis of the age 
of H330 (built between 1875, with alterations in 1883). …. As such it is appropriate to 
identify that there are potential archaeological values still to be found within the 
Heritage Setting of H330, notwithstanding that the submitters have not found any 
while carrying out their usual residential activities over the past 30 years (my emphasis) 
Where this is challenged by a submitter should there not then be an obligation on the 
part of Council to establish what those potential architectural values are and that they 
warrant protection in the PDP? 

Officer 
response 

The assessment criteria for Archaeological and scientific significance value [HH-
SCZHED1] states that :  

 
‘Archaeological or scientific values that demonstrate or are associated with: the 
potential to provide information through physical or scientific evidence and 
understanding about social, historical, cultural, spiritual, technological, or other 
values of past events, activities, structures, or people.’  
 

The operative word here is ‘potential’, because unless an archaeological survey has 
been undertaken it will likely not be possible to determine the information that the 
site of a heritage building, structure or item may reveal in future. The provisions of 
the HNZPTA concerning the protection of pre-1900 archaeological sites dovetails with 
this heritage assessment criteria, hence the identification, in the case of this building, 
with the potential archaeological value of a heritage item that dates to the later 19th C 
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Paragraph or 
Plan 
reference 

Question 

  
9.4.6 Can you please clarify why non-notification clauses (in particular for full public 

notification) would be inappropriate when applied to Controlled Activity applications 
for minor works.  Do other Chapters of the PDP have non-notification clauses for 
Controlled Activities? 

Officer 
response 

Other Chapters of the PDP do include non-notification and limited notification clauses 
for various ‘minor’ works (i.e. EI-R1 Activities in the National Grid Yard, TRAN-R4 Vehicle 
Crossings,  HH-R1 Maintenance or Repairs). As such I accept that in the case of HH-R2 
Earthquake Strengthening, that it may be appropriate for limited notification, for 
example to  Heritage New Zealand Pouhere Taonga. 
 

  
 Notable Trees 
12.6.1 
 
 
 

The reason for removing ‘sunlight access’ from TREE-P4 is understood (i.e. these words 
haves the potential of unwarranted pruning or modifications of notable trees). 
However, is sunlight access not still a valid consideration that should be recognised in 
some way as an acceptable reason to modify listed trees in some circumstances? 
 

Officer 
response 

 As noted in the s42A report, I consider there are marginal benefits in accepting the 
Council’s submission to remove ‘sunlight access’ from TREE-P4; deleting the wording 
clarifies those circumstances where modification is acceptable, but it is also relevant to 
note the focus of TREE-P4  pertains to modification not destruction or removal, and any 
modification is to be undertaken in accordance with best arboricultural practice by a 
suitably qualified and experienced arborist and will maintain or improve the health of 
the tree. As such I consider that there is unlikely to be any significant issues if ‘sunlight 
access’ was to remain in TREE-P4. 
 

12.35.1 While notable tree removal or major works might be of interest to neighbours and the 
community who value the tree and its unmodified appearance, why would non-
compliance with TREE-R2 (gardening and cultivation) and TREE-R3.1 (earthworks for 
fenceposts and network utilities) need to be notified to other parties?   
 

 
Officer 
response 

As noted above, other Chapters of the PDP do have non-notification and limited 
notification clauses for various ‘minor’ works. As such I accept that in the case of minor 
works associated with Notable Trees (TREE-R2 Gardening and Cultivation, TREE-R3 
Activities close to scheduled notable trees) that it is appropriate for non-notification 
clauses to be provided for. 

 
 


